top of page

BPM-vrijstelling bedrijfswagens verdwijnt per 01-2025!Uit onderzoek van het onderzoeksbureau SEO en de Algemene Rekenkamer is gebleken dat de huidige bijzondere regeling rondom de aanschaf ban bedrijfswagens door ondernemers leiden tot een aanzienlijke derving in de autobelastingen, daarnaast stoten bedrijfswagen ten opzichte van personenauto’s ook meer CO² uit.

Om de verkoop van emissievrije of hele zuinige bedrijfswagen te stimuleren heeft de overheid besloten de BPM-vrijstelling voor ondernemers af te schaffen. Vanaf 2025 betaal je voor een bedrijfswagen dezelfde belastingheffing als voor personenauto’s.

Op dit moment bepaald de netto catalogusprijs de hoogte van de BPM, maar ook dit gaat veranderen, het BPM-tarief wordt vanaf 2025 bepaald door de CO²-uitstoot van de wagen. In de eerste berekeningen is er gesproken over een BPM van €66,91/gram CO².

Dit zou betekenen voor een Renault Master (handgeschakeld) zo’n € 23.000 aan BPM berekend zal worden.


Deze wijzigingen gaan naar verwachting in op 1 januari 2025.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant.


Tot en met 31 december 2024 kunt u de BPM-vrijstelling als ondernemer nog gebruiken wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarden:

● U bent ondernemer volgens artikel 7 van de Wet op de omzetbelasting 1968.

● U gebruikt de bestelauto voor meer dan 10% van het totale aantal kilometers per jaar voor uw onderneming.

● Uw bestelauto voldoet aan de inrichtingseisen voor de bpm.


Door de schaarste in grondstoffen en productieplekken door de ontwikkelingen wereldwijd zijn de levertijden van nieuwe auto’s en bedrijfswagen fors opgelopen. Levertijden van circa 12 maanden zijn inmiddels eerder standaard dan een uitzondering.


Is uw huidige wagen aan vervanging toe of mocht u nadenken over de aanschaf van een nieuwe 2-paardswagen, neem dan tijdig contact met ons op!

Comments


bottom of page